Tegenwoordig zie je ze steeds vaker vliegen of zie je mooie filmpjes en foto’s vanuit de lucht. Het gaat om drones, vaak uitgerust met een camera. Maar wat zijn drones nu eigenlijk precies? Volgens de Van Dale is een drone: “een op afstand bestuurbaar klein luchtvaartuig”. Ze worden gebruikt door bijvoorbeeld het leger, politie en brandweer om doelen te zoeken of gewoon om mooie filmopnames vanuit de lucht te maken. De drones zijn nog volop in ontwikkeling en er wordt ook onderzocht of ze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor commerciële doelen om bijvoorbeeld pakketjes te bezorgen. Er is zelfs een drone die mensen kan vervoeren.

Het principe van de drone is eigenlijk hetzelfde als van een helikopter. Maar in plaats van 1 propeller voor de draagkracht en 1 om te sturen heeft een drone minimaal vier propellers. Hierdoor blijft de drone stabiel en kan de drone in alle richtingen gestuurd worden. Soms hebben drones nog meer propellers. Er zijn ook drones met 6 of 8 propellers. Hoe meer propellers hoe stabieler de drone kan vliegen.

Voor een professionele drone moet je een opleiding volgen om commercieel te kunnen vliegen. Voor de gewone consument is er ook een breed assortiment van drones beschikbaar, waarmee ook heel veel mogelijk is. Een basis model drone is al beschikbaar vanaf een paar honderd euro, maar je kan het zo gek maken als je wilt en er zijn drones die vele duizenden euro’s kosten. Wat wel is aan te raden is om een drone met een camera te nemen of een drone waar je een action cam aan kunt hangen. Let wel op dat je niet overal mag vliegen met drones vanwege de veiligheid. De drones kunnen tegenwoordig namelijk heel hoog en ver weg vliegen. Daarom mag je bijvoorbeeld niet bij vliegvelden vliegen. Op de site van de Rijksoverheid kun je zien in welke zones je vrij kunt vliegen.

Nieuwe producten

Laatste update: 24 augustus 2020