Een legpuzzel bestaat uit een afbeelding op hout of karton, en tegenwoordig ook wel plastic. Deze afbeelding wordt in stukken gesneden of gezaagd. Het is vervolgens de uitdaging om de puzzel (zo snel mogelijk) weer in elkaar te zetten. Er zijn verschillende moeilijkheidscategorieën. Hoe meer stukjes, hoe moeilijker de puzzel wordt. Puzzels kunnen gaan van 4 stukjes voor peuters tot wel 30.000 stukjes voor de meest vergevorderde puzzelaars. Daarnaast wordt de moeilijkheidsgraad bepaald door de vorm van de stukjes en de gebruikte kleuren. Hoe ingewikkelder de vorm en hoe meer de kleuren van de stukjes op elkaar lijken, hoe moeilijker de puzzel.

Een standaard methodiek is om te beginnen met alle puzzelstukjes van de rand om de omtrek van de puzzel eerst te leggen en dan langzaam naar binnen te werken. Afhankelijk van de grote en de moeilijkheidsgraad kunnen sommige puzzels wel wekenlang puzzelplezier geven. Zeker bij grote puzzels is het wel fijn als je een rustig hoekje of aparte kamer hebt zodat de puzzel daar netjes kan blijven liggen tot hij af is. Het voordeel van een puzzel is dat je er meerdere keren opnieuw mee kunt spelen. Soms zijn puzzels zo mooi dat ze ook wel eens worden gelijmd en worden opgehangen als schilderij (zorg er dan wel voor dat de puzzel op een plaat ligt zodat je hem kan omdraaien).

Behalve de standaard legpuzzel, zijn er veel soorten puzzels. Zo heb je tegenwoordig 3D puzzels waarmee je een driedimensionale puzzel in elkaar kunt zetten van bijvoorbeeld een gebouw. Als aparte puzzel binnen de 3D puzzel heb je de bolpuzzel, waarmee je een bol puzzelt in plaats van een vlakke puzzel. Ook zijn er schuifpuzzels, waarbij je de stukjes op de goede plek moet schuiven via één vrije ruimte. Er zijn ook wasgij puzzels (dit krijg je als je het Engelse woord voor legpuzzel jigsaw omdraait). Dit zijn puzzels waarbij je de afbeelding niet op de doos hebt staan. Hierdoor wordt een puzzel natuurlijk ook veel moeilijker.

Kom eens los van het scherm en neem rustig de tijd voor een puzzel. Een puzzel is goed om geheugen, observatie, en handigheid te trainen voor zowel jong als oud.

Nieuwe producten

Laatste update: 24 augustus 2020
Secret Box
Secret Box
Koop bij bol.com voor € 25,95